wtorek, 31 stycznia 2012

Zupa koperkowa z kluseczkami by Rewia

Składniki

Składniki na 4 porcje:

1 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
pęczek koperku
250 ml śmietany 12 %
3 czubate łyżki masła
2 łyżki mąki
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
sól
pieprz


Składniki na francuskie kluseczki:

3-4 łyżki kaszy manny
1 łyżka masła
2 jajka
sól



Przygotowanie

Przygotowujemy zasmażkę: masło przekładamy do miseczki. Powoli wsypując male porcje uprzednio przesianej mąki, ucieramy całość na gładką masę. Koperek opłukujemy, starannie osuszamy i drobno siekamy. Zasmażkę przekładamy do rondelka. Stawiamy na ogniu. Do zasmażki wlewamy zimny bulion, gotujemy. Wsypujemy koperek, zmniejszamy plomień i gotujemy zupę pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Dolewamy śmietanę, mocno podgrzewamy i przyprawiamy zupę do smaku. Resztę masła ucieramy z żółtkami i szczypta soli. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ucieranej masy. Wsypujemy kaszę i mieszamy. Z masy formujemy kluski i wkladamy na gotującą się zupę. Gotujemy, aż wypłyną (około 5 minut).

nalewka kawowa

Składniki

3 łyżki kawy rozpuszczalnej


0.5l wody 


puszka mleka skondensowanego(slodzonego)


100 ml czytego spirytusu






Przygotowanie

kawe zalac goraca woda ,(nie wrzatkiem).wlac wszystko do butelki kawe mleko spisytus wszystko wymieszaj i odstaw na godz

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Pierogi swiateczne pieczone

Składniki

Skladniki na okolo 10 pierogow:

200 g maki (jaka kto lubi)
1 lyzka proszku do pieczenia
100 g twarozku (nie za suchego)
4 lyzki oleju
1 lyzka wody
1/2 lyzeczki soli

(1 roztrzepane jajko do posmarowania)

Farszczyk tradycyjny z
kiszonej kapusty
grzybkow
mieska



Przygotowanie


Ze skadnikow ugniesc ciasto, uwalkowac, wyciac koleczka na pierogi, napelnic je farszczem. Przed sklejeniem nawilzyc brzegi lekko woda aby sie po sklejeniu nie rozpadly. Posmarowac dzielo jajkiem.

Piec okolo 20 minut na 225° C

Sa bardzo chrupiutkie, smakuja cieple jak i zimne! Trzymaja sie dlugo w lodowce. Jak wpadna goscie mozna je szybko w piecyku podgrzac. Ja je najchetniej na zimno wcinam. Uwazam je za mila odmiane na swiatecznym stole... Goraco polecam!

Banany w mleczku kokosowym po tajsku (Kluay buat chee)

Składniki

- 3 duże banany
- puszka mleczka kokosowego
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka soli



Przygotowanie

Banany przeciny wzdłuż, tniemy każdy na 6 części. Wlewamy mleczko do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleczko się zagotuje, dodajemy cukier i sól, mieszamy odrobinę, a następnie wrzucamy banany. Gotujemy ok. 2 minut, aż banany będą miękkie. Gotowe. Całość można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego.

sałatka ze szpinakiem i boczkiem

Składniki

300 g świeżego szpinaku
100 g wędzonego boczku (cienko pokrojonego)
1 op. sera typu feta
oliwa z oliwek lub olej do smażenia



Przygotowanie

szpinak bardzo dokładnie umyć i podrzeć na kawałki, ser pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce i posypać nim szpinak, na patelni zesmażyć drobno posiekany boczek na chrupiąco i złoto, pod koniec smażenia dodać ilość oliwy potrzebną do polania sałatki, zalać pozostałe składniki, wymieszać i gotowe

Jabłecznik w karmelu

Składniki

Przepis bardzo łatwy, w sam raz dla początkujących

CIASTO:
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
pół kostki margaryny
2 jajka
2 łyżki śmietany
1 żółtko
1 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach waniliowy

MASA JABŁKOWA:

1 kg jabłek typu Champion
400 g cukru
cynamon



Przygotowanie

Mąke przesiac przez sitko, dodać proszek do pieczenia i posiekać ze schłodzoną margaryną i cukrami, dodać jajka,żółtko, śmietanę i 2-3 krople zapachu waniliowego.
Wszystko zagnieść na jendolitą masę,wysmarować formę tłuszczem, odsypać kaszą manną i wyłożyć ciasto na blachę. Piec w temperaturze 180 stopni aż będzie rumiane. W tym czasie jabłka obrać, wyciąć gniazdka z nasionami i pokrajać w grube plastry. Na ciasto wyłożyć jabłka, obsypać cynamonem i cukrem i cukier skarmelizować za pomocą palnika gazowego, lub pozostawić w piekarniku domomentu aż cukier nie zamieni się w karmel.

niedziela, 29 stycznia 2012

Ciasto drożdzowe pyszne

Składniki

4 jaja
1 szkl.cukru
1 szkl. mleka
kostka drożdży
                          podane składniki rozmieszać łyżką i      pozostawić na noc.

Rano wsypać szczyptę soli, 4-5 szkl. mąki, cuk. waniliowy, 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny, rodzynki.

Wyrobić jednolite ciasto. Duża blacha. Piec ok. pół godz. 180 stopni Cel. (sprawdzić patyczniem)



Przygotowanie

Tort truskawkowo - jagodowy

Składniki



BISZKOPT Z JAGODAMI:

     ♦ 125 g margaryny (ok. 3 łyżki)
     ♦ 2 jajka
     ♦ 1 szkl. cukru pudru
     ♦ 1 cukier waniliowy (10g)
     ♦ ¾ szkl. mąki
     ♦ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
     ♦ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
     ♦ 125 g jagód

MASA TRUSKAWKOWA:

     ♦ ½ kg truskawek
     ♦ 1/3 szkl. mleka
     ♦ 300 ml śmietany kremówki
     ♦ 1 śmietan-fix
     ♦ 4 łyżki cukru pudru
     ♦ 1 cukier waniliowy (10g)
     ♦ 3 duże łyżki żelatyny

WIERZCH:

     ♦ 250 g truskawek
     ♦ 125 g jagód
     ♦ ½ szkl. klarownego soku jabłkowego
     ♦ 1 łyżka żelatyny





Przygotowanie


BISZKOPT Z JAGODAMI:

W misce wymieszać ze sobą obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na gładką, masę. Dodać jajka, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąki z proszkiem do pieczenia.
Masę wylać do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy (Ø 26 cm). Na wierzch wysypać obtoczone w mące jagody. Piec ok. 25 min. w 170ºC.

MASA TRUSKAWKOWA:

Truskawki zmiksować z mlekiem.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmetan-fixem. Do masy dodać zmiksowane truskawki.
Przygotować żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu (wsypać do rondelka, zalać małą ilością zimnej wody, pozostawić kilka minut, aż napęcznieje. Następnie podgrzewać cały czas mieszając- NIE GOTOWAĆ!). Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżki masy truskawkowej, energicznie wymieszać, następnie wlać do reszty masy truskawkowej, cały czas miksując.
Tężejącą masę wylać na upieczony i ostudzony biszkopt z jagodami. Wyrównać wierzch.

WIERZCH:

Żelatynę wsypać do rondelka, zalać sokiem jabłkowym. Gdy napęcznieje, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Wierzch tortu udekorować owocami. Zalać wierzch zimną galaretką jabłkową.

Smacznego !!!

♣ Zamiast samemu przyrządzać galaretkę jabłkową, można użyć gotowej z paczki o smaku jabłkowo-miętowym, ew. cytrynowym.



Zmodyfikowany przepis z gazety "Pyszne ciasta na powitanie lata 08/2005"

Chrupiący kotlet - jak karpatka

Składniki

     Na dwie porcje
-------------------------------

-  2 kotlety schabowe
-  1 jajko
-  3 duże  łyżki mleka
-  bułka tarta
-  vegeta
-  pieprz
-  20 dkg. pieczarek
-  4 plasterki żółtego sera
-  łyżeczka masła
-  tłuszcz do smażenia
-  trochę kopru


Przy większej ilości kotletów
 -  na każde jajko   3 łyżki mleka
    to jest połowa skorupki.



Przygotowanie

Wieczorem - 
----------------------
 -  rozbijamy kotlety,  posypujemy szczyptą vegety i pieprzem
( najlepiej prosto z młynka ),  i  palcami   " wciskamy " przyprawy w mięso.
W kubku dobrze rozmącić jajko z mlekiem.
Na dno miseczki  -  nie większej od kotleta -  wylać trochę jajka  -
położyć pierwszy kotlet -  trochę jajka -  drugi kotlet -  reszta jajka.
Przykryć talerzykiem i na noc do lodówki.

Na drugi dzień -
------------------------
Pieczarki kroimy na połówki,  mniejsze w całości
-  i krótko smażymy na łyżeczce masła,  troszkę pieprząc i soląc
-  by same w sobie nie byly jałowe.

Kotlety panierujemy w bułce -  i zaraz na patelnię
( jajka jest wyraźnie mniej -  mięso przez noc wpije )

Smażąc kotlety -  nagrzewamy piekarnik.
Na usmażony kotlet  kładziemy połowę pieczarek,  2 plasterki sera i posypujemy koperkiem.
Wkładamy do piekarnika,  i po chwili  wylączamy
( ciepła wystarczy na stopienie się sera )
- jeszcze chwilkę niech " odpoczną "  -  i gotowe


     życzę   SMACZNEGO !

sobota, 28 stycznia 2012

Zupa imprezowa z pieczarkami

Składniki

30 dag kiełbasy zwyczajnej
50 dag pieczarek
2 papryki czerwone
5 ogórków kiszonych
2 cebule (pokrojone w kostkę)
zupa ogonowa (lub koncentrat pomidorowy)



Przygotowanie

Zupę rozpuścić w pół szkl wody i podlać zupę. Dodać sól, pierz do smaku.
Zupka pyszna, ja przygotowuję ją zazwyczaj na imprezki jako danie gorące. Polecam

Piersi kurczaka z suszonymi morelami

Składniki



• ok. 700 g piersi kurczaka
• 100 - 150 g suszonych moreli
• 100 g masła
• 1 łyżeczka przyprawy curry
• sól
• biały pieprz
• woda
• ok. 50 - 100 ml śmietanki 36%








Przygotowanie

Piersi kurczaka pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 - 2 cm, w poprzek włókien. Połowę masła rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim kawałki filetu (nie powinny się zbyt mocno zrumienić). Posolić i popieprzyć mięso.
W tym czasie morele pokroić w paseczki i wrzucić do rondla razem z pozostałym masłem. Wlać wody, tyle żeby przykryła morele. Postawić rondel na małym ogniu i gotować ok. 3 minut.
Podsmażone piersi przełożyć do rondelka z morelami. Teraz możemy uzupełnić wodę, aby pokryła mięso (nie za dużo). Dodajemy curry i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
Na koniec dolewamy śmietankę i całość tylko zagotowujemy.

Najsmaczniejsze do ryżu ugotowanego na sypko


Kurczak czosnkowy w cieście

Składniki

Składniki:
1/2 kg filetu z udek lub piersi kurczaka
olej do smażenia

Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
4 ząbki czosnku wyciśnięte

Ciasto:
2 jaja lekko ubite
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
woda



Przygotowanie

Witajcie, jest to przepis, który otrzymałam od koleżanki, ona natomiast go znalazła na jakiejś stronie internetowej, wypróbowany i baaardzo pyszny :)

Przyrządzamy danie następująco: mieszamy składniki marynaty, ponieważ nie mam wina ryżowego mieszam tylko sos sojowy z czosnkiem, następnie filety z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy mięso w marynacie ok. 30 min. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju, wrzucamy na to mięso i smazymy, aż zmieni kolor, wyjmujemy na talerz. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, dodajemy tyle wody aby uzyskać gęstą papkę. Na patelni grzejemy olej, podsmażonego wcześniej kurczaka maczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju. Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku. Gotowe ! Do tego bardzo dobry jest smażony ryż oraz jakaś ostrzejsza surówka :) Pozdrawiam


piątek, 27 stycznia 2012

Pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane

Składniki

2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich lub tradycyjnych)
ok. 1 szklanki bakalii,np. rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie
2 łyżki masła
3 łyżki miodu (można zastąpić brązowym cukrem, ewentualnie białym również 3 łyżki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki aromatu waniliowego lub ok 2 łyżeczek cukru waniliowego
pół szklanki mąki (ja używam pełnoziarnistej)
1 duże jajko lub 2 małe 
szczypta cynamonu



Przygotowanie

Płatki owsiane należy delikatnie uprażyć: na małym ogniu rozgrzewamy masło, wsypujemy płatki, cały czas mieszamy żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy miód i jeszcze chwile prażymy. Przekładamy wystudzone płatki do miski, dodajemy posiekane bakalie, mieszamy mąke z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do płatków, doadajemy jajko, aromat waniliowy i cynamon. Mieszamy, można dodać ok. 2 łyżek wody, wtedy ciastka będę łatwiej się formować. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, mokrymi rękami (płatki się nie przyczepiają) formujemy ciasteczka. Pieczemy ok 15-20 min w piekarniku 180 stopni.

chłopskie żarło..

Składniki

1 kg kapusty kwaszonej
1 kg ziemniaków
2 pętka kiełbasy swojskiej podwędzanej lub boczek wędzony
2 cebule
  0,5 szkl. oleju
sól,pieprz 
ziele angielskie liść laurowy
dla tych co lubią smak grzybów 2 -3 grzybki suszone


ci co dbają o dietę... ostrzegam jest to bardzo kaloryczne!!!!
w końcu to chłopska strawa..
 a no i polecam herbatkę z kminku na lepsze trawienie



Przygotowanie

jak będziesz dodawał/a grzybki to proponuje je wcześniej namoczyć w gorącej nie wrzącej wodzie na 2  -1,5 godziny
kapustę wyciskamy jak mocno ukwaszona to można pod bieżącą wodą ją opłukać,następnie kroimy na mniejsze paski ale nie za małe  wrzucamy do garnka  razem z zielem angielskim i liściem laurowym  z małą ilością wody  dusimy od czasu do czasu mieszając.jak z grzybkami to można już je dodać
w między czasie obieramy ziemniaczki myjemy kroimy w talarki, smażymy na małej ilości oleju ,tak by się zarumieniły ale nie rozwalały mała podpowiedż  smażymy na złoty kolor małą ilość ziemniaków ,bo jak  za dużo wsypiemy na patelnię to się nam tak pięknie nie usmażą
jak kapusta będzie miękka to wsypujemy usmażone ziemniaczki,razem z tym olejem no i oczywiście jak z grzybkami to ten wywar z grzybków można teraz podlać ,jak nie to można trochę wlać wody przegotowanej  następnie  smażymy kiełbaskę (boczek) z cebulką wrzucamy do garnka niech się dusi wszystko jeszcze ok 15 minut ,nie zapominamy o mieszaniu  na koniec solimy jak trzeba,i pieprzymy do smaku danie gotowe!! jest to tak sycące danie że już nic nie trzeba  więcej na obiad robić. wspaniale rozgrzewa w zimne  jesienne dni dziś właśnie będę robić te pyszności więc zrobię pare fotek to potem je wstawię

czwartek, 26 stycznia 2012

Smakowite Babeczki

Składniki

Foremki do babeczek papierowe lub metalowe.
3 szkl. mąki
Palma 200g
3 jajka (same zółtka)
Płaska łyzeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy




Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę z proszkem do pieczenia, palmę, 3 jajka (same żółtka), cukier puder i cukier waniliowy. Wszystko ugniatamy do jednolitej masy.
Wysypujemy stolnice mąką i kładziemy na nią ciasto.
Bierzemy wałek do ręki i wałkujemy ciasto na grubosc
7-8 mm. I nagrzewamy piec do 150-180 stopni. Nastepnie szklanką wycinamy kółka i wkładamy je do foremek. Do nagrzanego pieca wkładamy babeczki i pieczemy 20-30 min. na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy z foremek na talerz aby szybciej obstygły.

Krem

Napełniamy kremem według uznania i smaku np.
Bitą śmietaną i do dekoracji owocami np.kiwi
Na sam spód morzna włożyc komfiturę lub galaretkę do lepszego smaku.

 
 

Biała w marynacie na ostro

Składniki

8 białych surowych kiełbas

Glazura:
1 szklanka ostrego keczupu
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka miodu lub cukru (jeżeli lubicie słodkawe potrawy z grilla można zwiększyć ilość miodu)
1 łyżeczka pieprzu cayenne lub sproszkowanego chili
1 łyżeczka imbiru
ew. rozgnieciony ząbek czosnku



Przygotowanie

Składniki glazury dokładnie wymieszać.
Kiełbasę włożyć do naczynia z glazurą i pozostawić na około 1 godzinę.
Smażyć na grillu, obracając co jakiś czas i w razie potrzeby, smarując glazurą.

Do tak przyrządzonej białej kiełbasy świetnie pasują plastry ziemniaków w marynacie sojowej.

środa, 25 stycznia 2012

Potrawka pieczarkowa z kurczakiem

Składniki

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

- 4 udka kurczaka
- 2 cebule
- 40 dkg pieczarek
- 40 dkg ugotowanego makaronu najlepiej grube rurki
- 1 puszka pomidorów
- 4 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 dkg twardego żółtego sera
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz



Przygotowanie

Udka umyj, osusz, usuń skórę oraz kości, mięso pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Ser zetrzyj na tarce o małych otworkach.

W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż na niej mięso, cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki i smaż 3 minuty (aż pieczarki puszczą sok). Przypraw solą i pieprzem, ziołami prowansalskimi. Duś 10 minut.

Pomidorki zmiksuj z zalewą, dodaj do mięsa. Duś kolejne 10 minut. Do potrawki włóż makaron, podgrzej. Danie posyp parmezanem, wymieszaj.


SMACZNEGO!!! Danie szybkie i proste, dla leniuchów...

najłatwiejsze ciasto w swiecie

Składniki

1 kg.sliwek
1 szklanka m,aki
2 łyzeczki proszku do pieczenia
1 aromat waniliowy
pół łyzeczki kakao
4 żółtka
2 bilalka
2 szklanki mleka

pół kostki margaryny



Przygotowanie

wlac do miski 2 szkl.mleka
dodac szkl.maki
zamieszac .
ubic 2 bialka nastepnie dodac je do otrzymanej masy.
nastepnie wlac 1/2 aromatu waniliowego
wrzucic ok.6 sliwek pokrojonych w malutkie kawalki
rozpuscic pół kostki margaryny i dodac do miski
dobrze wymieszac.
wymieszac dodac 4 zółtka i zaraz po tym dodac proszek  do pieczenia orz kakao.
miesz.ok 5 min
wstawic do piekarnika no ok 45. min w tem.150o.
SMACZNEGO...

Big trio

Składniki

 Biszkopt z 6 jaj w/g własnego przepisu
 3 śnieżki
 1 galaretka ( najlepiej czerwona)
 4 łyżeczki żelatyny
 2 łyżeczki kakao
 1 cukier waniliowy
 3 niepełne szkl. mleka 3,2%



Przygotowanie

 Biszkopt przekroić poziomo na dwie części.
 Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody i ostudzić.
 1 śnieżkę ubić w 1 szkl. mleka dodać zimną (płynną)
 galaretkę i wyłożyć to na dolną część biszkopta,
 drugą śnieżkę również ubić i dodać do niej kakao i 2 łyżeczki
 żelatyny rozpuszczone w 2-3 łyżkach wody wymieszać i wyłożyć
 na masę z galaretką. Ostania śnieżkę ubić z cukrem waniliowym
 i pozostałą żelatyną rozpuczoną jak poprzednio. Całość przykryć
 drugą częścią biszkopta . Można polać polewą czekoladową lub
 tylko posypać cukrem pudrem.

wtorek, 24 stycznia 2012

Sałatka hiszpańska po mojemu

Składniki

moja sałatka:
0,5 główki kapusty pekińskiej
2 pomidory
2 cebule
sos:
2 łyżki ulubionej musztardy
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
1 łyżeczka estragonu

oryginalna sałatka hiszpańska:
6 liści sałaty (ja bym użyła lodowej)
2 pomidory
4 cebule
sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka estragonu
pieprz, sól
szczypta cukru




Przygotowanie

Mój przepis: -Kapustę pekińską, pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę i  mieszamy razem w misce. -Składniki na sos dokładnie i energicznie mieszamy aż do uzyskania gładkiego sosu. -Mieszamy warzywa z sosem i gotowe. Podawać do mięsa. SMACZNEGO!!! Każdego kto spróbuje, a naprawdę warto, proszę o komentarzyk ;) Przepis na oryginał: -Cebulę pokroic w talarki, zalać na 5 min. posolonym wrzątkiem i odcedzić na sitku. -Składniki na sos dokładnie i energicznie mieszamy aż do uzyskania gładkiego sosu. -Sałatę umyć, potargać na małe kawałki i ułożyć na talerzu. -Na sałatę poukładać cebulę, a na cebulę pomidory pokrojone w plasterki. -Całość polać sosem. -Można dodać czarne lub zielone oliwki. SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 23 stycznia 2012

makaron z tuńczykiem

Składniki

puszka tuńczyka w oleju (lub w sosie własnym-wersja light) makaron-dowolny (preferuje świderki) majeranek czosnek świeży sól, pieprz śmietana - 2 łyżki



Przygotowanie

gotujemy makaron (al dente), na małej patelniczce podgrzewamy tuńczyka, wciskamy ząbek swieżego czosnku, dajemy garść majeranku, sól i pieprz do smaku i zagęszczamy śmietaną. makaron łączymy z sosem. Smacznego!

Surówka z kapusty pekińskiej-kolorowa

Składniki


składniki:
1 kapusta pekińska
3 pomidory
1 duży zielony ogórek
rzodkiewka
kukurydza z puszki
zielona cebulka
zielona pietruszka
koperek
1 mały jogurt naturalny
2-3 łyżki majonezu
sól
pieprz



Przygotowanie

wykonanie:
Kapustę drobno pokroić i posolić , pomidory i ogórka pokroić w kostkę , rzodkiewkę pokroić w pół plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać pokrojoną drobno zieleninkę.Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym z solą i pieprzem , dodać do warzyw i wymieszać.Podawać do obiadu lub do  grilla

 

                                                                                     Smacznego!!!

niedziela, 22 stycznia 2012

Jaja faszerowane w skorupkach

Składniki

* jajka (ich liczba zależy od liczby gości)

* bułka tarta


* posiekana natka pietruszki


* sól


* pieprz


* vegeta


* masło


* olej do smażenia


 






Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie (nie dłużej niż 10 minut). Nieobrane jajka przekrajamy wzdłuż na pół. Delikatnie, aby nie uszkodzić skorupek, wydrążamy żółtka i białka. Natkę siekamy bardzo drobno. Jajka dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy natkę oraz tyle masła, by farsz był dość ścisły. Doprawiamy vegetą i pieprzem ziołowym. Skorupki napełniamy farszem, wyrównujemy nożem.

Połówki jajek faszerowaną strona układamy na bułce tartej, a następnie wkładamy panierką na gorący tłuszcz i smażymy, aż bułka tarta sie zrumieni.

 

 

sobota, 21 stycznia 2012

Śledź po wileńsku

Składniki

1 kg śledzi solonych
1 kg cebuli
3 dag grzybów suszonych
1 korniszon
2 wędzone szproty
25 dag ketchupu
łyżka oliwy







Przygotowanie

Śledzie wymoczyć przez całą noc. Na oleju przysmażyć na biało posiekaną cebulę. Namoczone i ugotowane grzyby posiekać i zmiksować razem z korniszonem, szprotami, cebulą, pieprzem oraz ketchupem. Zaprawą zalać pokrojone w kostki i obrane z ości filety śledziowe. Wszystko wymieszać, włożyć do słoików, ubić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Kurczak po marokańsku wg Powsinogi

Składniki

6 podwójnych udek z kurczaka (tzw. pałka plus udko) - mogą być też piersi
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
spora łyżeczka mielonej kurkumy
spora łyżeczka mielonego imbiru
spora łyżeczka mielonej kolendry
majeranek
ostra papryka
pieprz
sól
100g suchej ciecierzycy (ciciorki) lub mała puszka ciecierzycy w zalewie
150 g całych migdałów
4 łyżki oliwy
kilka kropel soku z cytryny

dodatkowo:
kuskus





Przygotowanie

Przepis na 3 osoby:

0. Jeśli dysponujemy suchą ciecierzycą namaczamy ją dzień wcześniej w chłodnej wodzie, po 12 h gotujemy przez 1,5-2 godziny, na koniec gotowania soląc.
1. Udka obieramy ze skóry, porcjujemy (pałkę oddzielamy od udka), solimy, posypujemy pieprzem i majerankiem. Odtstawiamy na pół godziny.
2. Cebulę i czosnek drobno kroimy.
3. Do podgrzanej w dużej głębokiej patelni (lub rondlu) oliwy wsypujemy kolendrę, imbir, kurkumę, dużą szczyptę ostrej papryki, chwilę przesmażamy - dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem.
4. Gdy cebula się zeszkli, zalewamy całość 2 małymi szklankami wody, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
5. Dodajemy do całości cząstki kurczaka i dusimy około pół godziny.
6. Migdały zalewamy wrzątkiem na około 30 minut - po tym czasie łatwo obierzemy je ze skórki.
7. Po 30 minutach duszenia, do kurczaka dodajemy ciecierzycę - na kolejne 30 minut duszenia.
8. Pod koniec przygotowywania potrawy dodajemy do całości migdały.
9. Potrawę doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku.

Kurczaka podajemy z kuskusem.

Kapuśniak bez kapusty

Składniki

ok 1,5 l rosołu pozostałego z niedzielnego obiadu
ok 3/4 szklanki soku z kiszonej kapusty ( ilość zależy od kwaśności soku)
pięć dużych ziemniaków
liść laurowy 1 szt
ziele angielskie szt 4
1 kopiata łyżeczka mielonego kminku
szczypta soli czosnkowej
szczypta majeranku
ok 10 dkg boczku wędzonego 
1 szt kiełbaski śląskiej
1 /2 cebuli
1 kopiata łyżka mąki pszennej
6 łyżek oleju
ewentualnie sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Zupa ta powstała na bazie mojej wielkiej chęci na kapuśniak i absolutnej niechęci moich synów do konsumpcji kapusty kiszonej. Odciskając kapustę na bigos zachowałam z niej sok i wykorzystałam go do kapuśniaku bez kapusty właśnie.
Wykonanie :
Rosół zagotować.  Do wrzącego dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy, ziele ang.  kminek i sól czosnkową.Jak ziemniaki będą miękkie dolać sok z kapusty kiszonej ( dolewać na raty i badać kwaśność). ewentualnie dosolić i doprawić pieprzem. W czasie kiedy ziemniaki gotują się w rosole boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Jak wędlina jest rumiana - dorzucić ją do zupy. na koniec na tłuszczu który pozostał ze smażenia wędliny przyrządzić zasmażkę. Zasmażkę dodać do zupy, chwilkę pogotować. Dosypać majeranek i zupa gotowa.

rafaello torcik

Składniki

CIASTO
6 jaj
1 szk cukru
1 szk mąki ziemniaczanej
0,5 szk mąki
0,5 szk oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA
5 dużych bułek zwykłych
2 szk mleka
100g wiórek kokosowych
1 szk cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny ( kasi )

ZASMAŻKA
100g wiórek kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru



Przygotowanie

CIASTO
Białka ubić z cukrem mikserem, dodać 5 żółtek następnie mieszając już resztę delikatnie łyżką dodać mąki,proszek do pieczenia i na końcu olej
Piec ok 45 min w temp 180 stopni.

MASA
Z bułek wydrążyć środek i zamoczyć w mleku na noc (te środki)
Następnie dobrze nasączone postawić na gazie dodać cukier,cukier waniliowy i wiórki kokosowe zagotować. Ostudzić.
Utrzeć margarynę z jednym żółtkiem i dodawać po łyżce ostudzonej masy.
 
ZASMAŻKA
Wiórki + masło + cukier
przesmażyć na złoty kolor , wystudzić.

ciasto rozkroić, przełożyć połową masy przykryć drugą częścią ciasta na wierzch reszta masy i na to zasmażka

SMACZNEGO!!!!!
 

 

piątek, 20 stycznia 2012

Placek z owocami - szybki i smaczny

Składniki

1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
owoce
ew.kokos

   autor zdjęcia; nadia



Przygotowanie

Wszystkie składniki utrzeć /ja robię to malakserem/.
Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzchu ułożyć owoce, można posypać kokosem.
Piec 45 min. Czas pieczenia zależy w dużej mierze od piekarnika - ja piekę w piekarniku elektrycznym w 150 st. C przy włączonych grzałkach góra-dół.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Placek bardzo łatwy do wykonania nawet dla osób początkujących w pieczeniu i zawsze się udaje.
Bardzo dobry z borówkami, rabarbarem, śliwkami czy też wiśniami, ale robię go też z jabłkami lub co tam akurat mam pod ręką. Mogą być owoce mrożone /wówczas kładę je na ciasto w postaci zamrożonej/, można też owoce mieszać.

Ciasto bananowe - pychotka

Składniki

23 dag mąki


23 dag cukru pudru


13 dag masła


5 bananów


2 jaja


2 łyżeczki proszku do pieczenia


szczypta soli





Przygotowanie

Masło ucieramy z cukrem, łączymy z jajkami. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem i łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy.

Piec w podłużnej formie 40 min w 180 C.

szybkie paróweczki studenckie

Składniki

-1 kg cienkich parówek
-1,5 kg cebuli
-2 keczupy łagodny i pikantny kazdy po ok 250 ml(najlepsze sa te zwykłe z biedronki )
-olej do duszenia cebuli





Przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę,wrzucamy na olej dusimy,gdy będzie miękka wlewamy do niej keczupy (gotujemy ok 7 min),nastepnie parówki pokrojone w talarki wrzucamy do całości jeszcze przez kilka minut wszystko gotujemy na maleńkim ogniu i gotowe

nie dajemy żadnych przypraw

smacznego!!

czwartek, 19 stycznia 2012

Polędwica wołowa po czesku

Składniki

750 g polędwicy wołowej
3 cebule
1/2 selera
1 marchewka
1 pietruszka
75 g słoniny
4 ziarenka pieprzu
sól, pieprz
1 listek laurowy
2 goździki
2 łyżki masła
1 szklanka rosołu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki
1 szklanka kwaśnej śmietany



Przygotowanie

 Warzywa oczyścić, umyć, pokroić w kosteczkę. Słoninę pokroić w taką samą kostkę. Polędwicę umyć, natrzeć łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Mięso ułożyć w rondlu, obłożyć warzywami, słoniną i przyprawami. Skropić stopionym masłem. Wstawić do piekarnika na grzanego do temp. 220° C. Piec 20 min, po l O min obrócić mięso. Pieczeń podlać gorącym rosołem i piec 15-20 min w temp. 180° C. Wyjąć, pokroić w plastry. Sos przecedzić, dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i 2 łyżkami sosu z pieczenia, zagotować. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Sałatka grecka Abioli

Składniki

1 sałatka lodowa średnia
3 pomidory
1 ogórek zielony
1 czerwona cebula
1/2 słoika czarnych oliwek ( ok 75g )
1op sera feta ( ja daję z Mlekovity)
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek



Przygotowanie

Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę wrzucić do dużej miski. A potem kolejno wrzucać wszystkie składniki. Ogórek obrać pokroić w kostkę, obraną cebulę pokroić w kostkę. Ser feta pokroić w kostkę a odsączone oliwki w plasterki. Sałatę porwać na małe części, pomieszać składniki posypać ziołami prowansalskimi i polać oliwą z oliwek lub olejem (z oliwą smaczniejsze). Wymieszać posolić, popieprzyc do smaku.

Zdjęć niestety nie ma, bo zanim zdażyłam zrobić goście spałaszowali sałatkę. ;))

środa, 18 stycznia 2012

po prostu langosz

Składniki

pol kilo maki
40g drozdzy
szcypta soli,cukru
250ml cieplego mleka lub wody
lyzka oliwy

dodatki
co kto lubi najprostsza wersja keczup i ser zolty


pasta czosnkowa (wodnista)

4 zabki czosnku zmiazdzyc (utrzec)dodac do 4 lyzek roztopionego masla chwilke podsmazyc





Przygotowanie

1.robimy rozczyn (drozdze,szypta cukru,i 100ml cieplego mleka lub wody)odstawiamy 5 min w cieple miejsce.
2.do maki dajemy rozczyn, szczypte soli i lyzke oliwy i reszte mleka lub wody, wyrabiamy ciasto(jak za rzadkie dajemy maki jak za geste wody)
3.odstawiamy ciasto na 40min w cieple miejsce
4.z ciasta formujemy placki rozciagamy palcami
5.smazymy na patelni na glebokim oleju na zloty kolor.

wykladamy na papierowe reczniki zeby nie wsiakaly tluszczu

oblozenie smarujemy (pasta czosnkowa) jesli ktos nie lubi czosnku starczy keczupem i obkladamy serem i dajemy na minute do mikrofalowki aby ser sie roztopil mozemy serwowac z innym dodatkami np:gyrosem i salatka cebulka z pieczarkami z salami lub innymi wedlinami po prostu co kto lubi

sałatka makaronowa z czosnkiem

Składniki

 250g makaronu penne
450g mrożonych brokuł
450g mrożonego kalafiora
300g szynki gotowanej
1 puszka kukurydzy
czosnek (dużo)
majonez
mleko
sól
pieprz



Przygotowanie

makaron ugotować aldente,kalafior i brokuły również ugotować na .lekko twardo,szynkę pokroić w kostkę ,majonez rozrzedzić mlekiem dodać rozgnieciony czosnek przyprawić solą i pieprzem.Wszystkie składniki połączyć i schłodzić.Smacznego

Zupa czosnkowa z Anatolii

Składniki

10 ząbków czosnku
1 l wywaru warzywnego(może być z kostki).
1 malutki seler-korzeń
100ml wina
pietruszka zielona
sól, pieprz, masło
chleb
2-3 jajka



Przygotowanie

Czosnek poszatkować, zgnieść w moździeżu z odrobiną soli.
Podsmażyć w garnku czosnek na łyżeczce masła, po chwili dodać starty na grubych oczkach seler. Poddusić chwilkę, wlać wino.
poddusić chwilkę, po czym wlać resztę wywaru. Gotować do miękkości. Dodać dużo pieprzu i sól(jeśli jest taka potrzeba).

Chleb skroić w kostkę, usmażyć grzanki na maśle. Natkę poszatkować.

Jajka rozbić trzepaczką, wlewać do zupy ciągle mieszając.
Przed podaniem dodać pietruszkę i grzanki.


Przepis z kuchni wegetariańskiej, trochę zmodyfikowany

Biszkopt który zawsze się udaje 2

Składniki

5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl.mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu





                                 



Przygotowanie

Ubić białka z 1 szkl. cukru ( najlepiej ręczną trzepaczką-nie mikserem). Po ubiciu  dodać żółtka wymieszać łyżką, mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet i to też mieszamy łyżką. Piec aż się zarumieni ( nie na termoobiegu bo będzie suchy).

                             Życze smacznego ! 

Chlebek z orginalnym nadzieniem

Składniki

2 okrągłe chleby2 główki czosnkufilet z kurczakaśliwki suszonemała kapusta czerwonaboczek wędzonyPrzyprawa go gyrosu
Sos:
śmietana 18% duża
majonez




Przygotowanie

     Z chlebów ścinamy górę i wydrążamy cały środek ( powinna powstać z chleba miseczka),czosnek wyciskamy przez prasę i nacieramy nim chleby wewnątrz oraz przykrywkę.
     Filety kroimy na małe kawałki i obsypujemy przyprawą go gyrosa (najlepiej parę godzin wcześniej), smażymy na oleju i wkładamy do miski, boczek kroimy na kawałki i też obsmażamy -do miski. Kapustę szatkujemy i dodajemy do boczku i fileta dodajemy śliwki. wszystko razem mieszamy i układamy w miseczkach chlebowych przykrywamy kapeluszami i wkładamy do piekarnika na ok 20 min.
     W między czasie do garnka wlewamy śmietanę i majonez doprowadzamy do wrzenia i wlewamy sos do chlebów. Farsz powinien być przykryty sosem. Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 min.

SMACZNEGO

wtorek, 17 stycznia 2012

Orzechowiec Cioci Terenii

Składniki

Na ciasto:
-3 szklanki maki,
- 1 szklanka cukru,
- 2 jajka,
- 2 lyzki mleka,
- 2 lyzki miodu,
- 3/4 kostki margaryny,
- 1 lyzeczka sody oczyszczonej

Na mase orzechowa:
- 10 dkg margaryny,
- 10 dkg cukru,
- 2 lyzki miodu,
- 30 dkg (lub wiecej) orzechow

Na krem:
-1/2 litra mleka,
-3/4 kostki margaryny,
-3/4 szklanki cukru,
-1 cukier waniliowy





Przygotowanie

Z podanych skladnikow na ciasto, zagniesc ciasto i podzielic na dwie czesci.

I czesc rozlozyc palcami na blaszcze prostokatnej i upiec okolo 20 minut w 170C

II czesc upiec razem z masa orzechowa.



Masa orzechowa: Podane skladniki rozpuscic na gazie i dodac roztluczone tluczkiem (ale nie na miazge) orzechy wloskie. Cieple rozprowadzic po nalozonej wczesniej II warstwie ciasta. Upiec.


Krem: Odlac pol szklanki mleka. Reszte zagotowac z cukrem i margaryna. Dodac do zimnego mleka 2 lyzki maki ziemniaczanej i 1,5 lyzki maki pszennej. Ugotowac budyn i wylac na pierwsza czesc ciasta. Nakryc II czescia ciasta i wstawic do lodowki na 1 dzien.



P.S. Ciasto jest przepyszne.

Dorsz w sosie wiosennym

Składniki

60 dag filetów z dorsza,
1 pęczek dymki,
3 żółtka,
1 pęczek szczypiorku,
6 młodych liści szczawiu,
2 łyżki rzeżuchy,
2 pęczki natki pietruszki,
10 dag masła,
przyprawa wegeta,
5 łyżek oliwy z oliwek,
3 łyżki octu estragonowego,
150 ml śmietany kremówki,
sól,
świeżo zmielony biały pieprz i sok z cytryny.



Przygotowanie

Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na trzech łyżkach oliwy. Przełożyć do brytfanki. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C. Białe części dymki obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, zalać octem, 1/4 szklanki wody, dodać wegetę. Zagotować, przyprawić pieprzem, odstawić. Żóltka ubijać z wywarem z dymki na parze, aż powstanie gęsty krem. Przestudzić, stale mieszając dodawać stopione i przestudzone masło. Zieleninę umyć, drobno posiekać lub zmiksować. Połączyć z sosem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Rybę podawać z pieczonymi ziemniakami, udekorowanymi cytryną i ziołami. Osobno podać sos.

Zraz wołowy w winie

Składniki

1,5 kg antrykotu,
200 g mielonego mięsa wieprzowego,
200 g gotowanego mięsa wędzonego,
2 jaja,
natka pietruszki,
80 g wędzonego boczku,
1 duża cebula, tłuszcz,
200 g jarzyn (marchew, pietruszka, pół selera),
liść laurowy, ziele angielskie,
mąka,
200 ml czerwonego wina,
pieprz mielony,
sól



Przygotowanie

Przygotować nadzienie z mielonego mięsa wieprzowego, drobno pokrojonego mięsa wędzonego, 2 jaj, posiekanej natki pietruszki i soli. Z antrykotu wyciąć 2 duże plastry, zbić młotkiem do mięsa, posolić i posypać pieprzem, obłożyć pokrojonym boczkiem, cebulą i przygotowanym nadzieniem. Mięso starannie zwinąć i przewiązać nicią. Jarzyny oczyścić, pokroić i smażyć na rozgrzanym tłuszczu razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Włożyć mięso i ciągle podlewając wodą dusić. Gdy mięso jest miękkie wyjąć, sos oprószyć mąką i podlać czerwonym winem, zagotować. Zraz pokroić w plasterki i podawać z makaronem.

przepyszny i prosty gulasz

Składniki

0.5 kg piersi z kury lub indyka
2 duze cebule
10-15 pieczarek
25 dag pietruszki
25 dag marchewki
4-5 lisci laurowych
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2 kostki rosolowe
sól,pieprz do smaku
smietana i maka-do zabielenia i zageszczenia




Przygotowanie

Mieso i warzywa pokroic w kostke,w rondlu podsmazyc mieso i cebule,dorzucic pieczarki i smazyc do momentu az puszcza wode.Zalac wszystko ok 1.25-1.5litra zimnej wody,dodac kostki,lisc laurowy,pieprz i ziele angielskie(UWAGA POTRAWE SOLIC NA SAMYM KONCU,GDYZ KOSTKI ROSOLOWE SA SLONE).Gdy calosc sie zagotuje dorzucic marchew i pietruszke.Teraz wszystko nalezy gotowac na malym ogniu ok 30 min.Na koniec gulasz na lezy zabielic i zagescic,wysmienicie smakuje z ziemniakami lub makaronem i ogóreczkiem kiszonym:D  SMACZNEGO;)

poniedziałek, 16 stycznia 2012

Żeberka w kapuście

Składniki

-pasek żeberek mięsnych( 1,5kg)-wieprzowina, dziczyzna,
 -cebula dwie duże sztuki,
 -kilka grzybków suszonych,
-1,5 kg kapusty kiszonej
-smalec
-przyprawy : sól, pieprz , majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
 
-mąka pszenna



Przygotowanie



Żeberka kroimy w kawałaki dwukostkowe solimy , pieprzymy obtaczamy w mące, kapustę kiszoną kroimy dość grubo, jeśli bardzo kwaśna, płuczemy. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki smalcu, a w garze zalewamy kapustę wodą (niewielką ilością) i włączamy gaz. Na mocno rozgrzany tłuszcz wkładamy żebra i na ostrym gazie obsmażamy na granicy przypalenia , gdy są piękne i brązowe wrzucamy do gara z kapustą, na pozostałym tłuszczu brązowimy cebulę i wraz z tłuszczem wrzucamy do gara.Dodajemy też przyprawy i grzybki, dusimy do miekkości ( ok.1,5 godz).

Ostatnio dodaję do tej potrawy kostke mięsną, ale wtedy bardzo uważać należy z solą , bo kostka jest bardzo słona.

Jak zdejmę cebule z tłuszczem z patelni wlewam 1/2 szkl wodę zagotowuje i smak dodaję do gara.
Podajemy z ziemniakami z wody ,bądź kopytkami, bądź szarymi kluskami, albo po prostu z pieczywem.
 Smacznego.

Ryba opiekana

Składniki

60 dkg filetów z mintaja
3 jajka
mąka
tarta bułka
sól
olej do smażenia


MARYNATA

1 duża cebula
120do150 ml. octu
4 liście laurowe
1łyżeczka cukru
7 ziaren ziela angielskiego
pieprz
przyprawa do zup (maggi)



Przygotowanie

Filety z mintaja pokroić na mniejsze kawałki i opruszyć delikatnie solą.
Obtoczyć najpierw w mące następnie w jajku,a na koniec w bułce tartej.Usmażyć z obu stron na złoty kolor.


Zrobić marynatę:cebulę pokroić w plasterki i włożyć do gorącej wody przyprawionej solą i cukrem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe zagotować.Gdy cebula zmięknie wyjąć ją łyżką cedzakową i ułożyć na usmażonych rybach,a do wywaru dodać ocet.Przyprawić do smaku pieprzemi ewentualnie wlać nieco przyprawy do zup .Zagotować, OSTUDZIĆ,i polać ryby.Przykryć i wstawić do lodówki na noc.Podawać z chlebem.

                  SMACZNEGO!

Śledziki z serem

Składniki

25 dag białego sera (ja kupuje taką tytke jak do ciasta, już zmielonego), 0,5 kg filetów śledzi mathiasów, 2 -3 średnie cebule, 2 - 3 łyżki majonezu, pieprz do smaku



Przygotowanie

tak, tak też pierszy raz jak przeczytałam to pomyślałam "żart" ale są naprawde pyszne, robiłam juz wiele razy, bardzo smakują mojej mamie:-) Wymoczyć dość dokładnie śledzie pokrojone w dowolne kawałeczki, cebulkę drobno posiekać, dodać do śledzi. Ser połączyć z majonezem i śledziami, dokładnie wymieszać, dodać sporo pieprzu do smaku. Ja dodaję jeszcze czasem sok z cytryny ale tego nie ma w oryginalnym przepisie. Polecam na imprezy do wódeczki

flaczki a la flaki

Składniki


0,5 kg żołądków indyczych
1 kilogram mięsa drobiowego (udka, szkrzydła itp)
włoszczyzna
kostka rosołowa
przyprawa do flaków kamis
majeranek
pieprz



Przygotowanie

1) z mięsa i włoszczyny ugotować rosół,
2) mięso wyjąć i pokroić w drobne paski i wrzucic do rosołu,
3) wyjąć ugotowaną włoszczyznę, marchewkę zetrzec na grubej tarce,
4) do rosołu dodać kostkę rosołową i przyprawę do flaków
5) gotować wszystko około 20 minut pod koniec dodać majeranek i pieprz ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku

podawac z pieczywem

flaki są doskonałą alternatywą dla osob które nie lubią flaków wołowych czyli takich jak ja ;-)

przepis dostałam od mojej mamy a ona równiez od kogoś itd, itp

Elegancka przystawka z gruszki

Składniki

- 4 - 5 połówk dojrzałych gruszek
- 10 dkg sera rokpol
- 1 łyżeczka /płaska/ mielonej papryki słodkiej
- 1-2 łyzki gęstej śmietany
- 4 - 5 połówek orzechów włoskich
- cząstka cytryny



Przygotowanie

Gruszki obrać, podzielic na połówki, wybrać gniazda nasienne,natrzeć sokiem z cytryny.
Utrzeć ser ze śmietana i papryką. Napełnić miejsce po gniazdach nasiennych w geuszkach. W każdy środek wcisnąc połówke orzecha.
Ułożyć dekoracyjnie pomiędzy strzępiastą sałatą.

Na eleganckich przyjęciach  robi furorę.

muchomorek

Składniki

4 jaja ugotowane na twardo
pomidor
majonez
liście zielonej sałaty lub plastry ogórka,






Przygotowanie

Jajo postawic na sałacie lub wianuszku z plastrów ogórka. Na górze jaja położyc piętkę pomidora i zrobic kropki z majonezu. Smacznego.

sobota, 14 stycznia 2012

Sok z 300wiśni i 200liści

Składniki

1.300wiśni
2.200 liści z wiśni
3.3 litry wody
4.3kg.cukru
5.6 łyżeczek kwasku cytrynowego



Przygotowanie

Wiśnie gotujemy razem z liśćmi ok 5minut.Odcedzamy.Do soku dodajemy cukier i kwasek.Gotujemy na małym ogniu ok.15-20minut.Gorący sok przelewamy do buteleczek.Zakręcamy.Mi wychodzi ok.14 małych buteleczek soku.

Sałatka kurakowo-ananasowa

Składniki

- 2 piersi z kurczaka ( ugotowane)- słoiczek tartego selera w zalewie ( polecam Rolnika :) )- puszka ananasa - puszka czerowonej fasolki- majonez- śmietana- pieprz i sół do smaku



Przygotowanie

Kurczka ugotowanego i przestudzonego pokroić w kostke ( nie za duzą ale też nie bardzo drobno )

Selera, ananasa i fasolke dosączyć z zalewy.

Ananasa pokroić w kostke podobnie jak kurczaka.

wszystkie składniki wrzucić do miski i porzadnie wymieszać.

Na koniec dodać majonez i jedną łyżke śmietany oraz przyprawy .

Wymieszać i wcinać :)

Smacznego !!!

piątek, 13 stycznia 2012

Chrupiace pierozki azjatyckie

Składniki


Ciasto:
-1,5 szklanki maki
-10 lyzek wrzacej wody
-lyzka oleju

Nadzienie:
-150 g gotowanej piersi z kurczaka
-przyprawy:curry,tymianek,bazylia,papryczka chili,sos sojowy tao tao
-cebula
-pieczarki



Przygotowanie

W misce wsypac make, zrobic dolek, wlac olej i wrzatek.Zagniesc ciasto aby bylo elastyczne i odstawic na chwile.

Przez ten czas przygotowac nadzienie.Cebule i pieczarki drobno posiekac, podsmazyc chwile razem z przyprawami.Zdjac z ognia, dodac drobno pokrojony kurczak i wymieszac wszystko z sosem sojowym.

Ciasto najlepiej podzielic na kilka czesci,rozwalkowac cieniutko, wykrawac male kolka szklanka.Dac troche nadzienia i zlepiac jak pierozki.
Smazyc w woku na zloty kolor:)

Boczek na kanapki

Składniki


świeży chudy płat boczku
czosnek
majeranek
pieprz czarny
sól peklowa




Przygotowanie

Boczek przygotowujemy poprzez nacięcie mięsa w taki sposób, aby otrzymać jak najdłuższy płat ( czyli najpierw nacinany mięso przez środek tak aby go nie przeciąć na pół, potem nóż kierujemy w połowie grubości mięsa i tniemy do boku. Powtarzamy czynność po drugiej stronie ) 

Rozcięty boczek posypujemy po obu stronach solą peklową w proprcji 20 gram na 1 kilogram mięsa. Następnie pozostałe przyprawy także po obu stronach. Nie podaję ilości przypraw gdyż to cecha indywidualna smakoszy. 

Następnie boczek ściśle zawijamy, związujemy sznurkiem bawełnianym i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny zawinięty w folię spożywczą lub aluminiową.

Następnie boczek pieczemy a właściwie dusimy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 2,5 godziny. Ważne aby podczas pieczenia boczek był pod przykryciem. Ja piekę na blażce przykrytej folią aluminiową

A tak wygląda po wystudzeniu.

Życzę smacznego.

czwartek, 12 stycznia 2012

Zupa grzybowa

Składniki

5 dag.suszonych grzybów
pęczek włoszczyzny
kilka ziarenek pieprzu
cebua
sól
pieprz
10dag. mąki
2 łyżki mleka
szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki



Przygotowanie

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc.Włoszczyznę oczyszczamy,zalewamy wodą ,dodajemy ziarna pieprzu ,sól i  gotujemy wywar.Wywar odstawiamy.Cebulę siekamy,szklimy na oleju,dodajemy grzyby i smażymy, aż wszystko będzie miękkie.Dolewamy trochę wywaru i razem gotujemy.Robimy zasmażkę z mąki i mleka.Dodajemy do niej śmietane.Do wywaru wrzucamy usmażone grzyby/pare zostawiamy do dekoracji/,cebulę oraz jarzyny.Wszystko miksujemy na krem.Dolewamy zasmażkę ze śmietaną i mieszamy.Zupę wlewamy do miseczek i dekorujemy pokrojonymi grzybami i pietruszką.

Chrupiący Chrust

Składniki


2 szkl. mąki
2 jaja
1 łyżka spirytusu
4 łyżki smietany
szczypta soli
1 łyżka tłuszczu( najlepsza margaryna)
cukier puder do posypania chrustu




Przygotowanie

Z podanych składnikow (maki, jaj, spirytusu, śmietany, soli, i tłuszczu) zagniatamy ciasto ,dobrze wyrobic i zostawić na 30 min.

Rozwałkowac cienko a nastepnie krajać radełkiem paseczki 3cm-9cm w srodku przeciąć je na długosc 3cm, przewinąc do środka jeden bok a nastepnie smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na jasny kolor:)

środa, 11 stycznia 2012

Kociołek rybny

Składniki


350g filetów z ryb
250ml przecieru pomidorowego
2 papryki
1-2 marchewki 
1 pietruszka
1 średnia cebula
1/3 pora
2 łyżki pasty paprykowej
2-3 łyżki sosu rybnego
sól i ostra papryka w proszku









Przygotowanie

"Kociołek" rybny powstał ze skrawków, ścinków i resztek ryb, które skrupulatnie od jakiegoś czasu zbierałam (najczęściej po szaleństwie sushi). Znalazły się tam łosoś, halibut, tilapia, dorsz, tuńczyk i pewnie jeszcze inne o których zapomniałam. Spotkały się więc w garnku ryby słodkowodne i morskie ale mam nadzieje , że im to nie przeszkadzało, mi napewno nie .............................. nie mogę się doczekać natępnej resztkowej zupy.

Do garnka wlać około 6 szklanek wody, zagotować. Warzywa (poza papryką) umyć, obrać i pokroić, dodać do wody. Paprykę opiec nad palnikiem tak aby skórka sczerniała na jak największej powierzchni, następnie gorącą włożyć do foliowego woreczka i szczelnie zamknąć na 10 minut. Po tym czasie oczyścić paprykę nożem i usunąć gniazdo nasienne, dodać do gotujących się warzyw. Kiedy warzywa będą już miękły, zmiksować zupę na jednolity gładki krem. Dodać przecier pomidorowy, sos rybny, pastę paprykową i gotować kolejne 10-15 minut. Ryby pokroić w grubą kostkę i dodać do gotującej się zupy, gotować około 10 minut. Przyprawić solą i ostrą papryką do smaku - zupa powina mieć ostry dobrze wyczuwalny smak.

Papryka faszerowana z mięsem mielonym i pieczarkam

Składniki

4 czerwone papryki
20 dkg mięsa mielonego
5 średnich pieczarek
2 małe cebulki
20 dkg sera żółtego
parę listków świeżej natki pietruszki
przyprawy (sól, pieprz ewentualnie zioła jak ktoś ma jakieś ulubione)
pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

oliwa z oliwek




Przygotowanie


Cebulkę kroimy w kosteczkę. Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy pieczarki i pokrojona cebulkę. Po 2-3 minutach dodajemy bulion i na małym ogniu, często mieszając odparowujemy aż farsz nabierze odpowiedniej konsystencji - doprawiamy przyprawami. Na koniec posypujemy posiekaną pietruszką, mieszamy.

Papryki myjemy, odcinamy "czapeczki", wydrążamy środki, dodajemy przestudzony farsz, posypujemy startym serem.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy dwie, trzy łyżeczki oliwy, zależy od upodobań i wielkości naczynia ;-) i układamy papryczki. (można dolać z 3 łyżki wody aby nie były zbyt suche)

Do nagrzanego piekarnika 180 stopni, na ok 30 min.

Mam nadzieję że będzie smakowało.

wtorek, 10 stycznia 2012

Czekoladowy jeż i jeżowe muffinki

Składniki


100 g czekolady
140 g masła
szczypta soli
150 g cukru pudru
6 jajek
50 g bułki tartej
50 g startych migdałów
50 g mąki pszennej
100 g czekolady do polewy
50 g migdałów




Przygotowanie

Etapy przygotowania

Czekoladę podzielić na małe kawałki, podgrzać w gorącej kąpieli i odstawić do schłodzenia. Formę do pieczenia (zakupilam na ten cel specjalnie podłużną zaokrąglona) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Oddzielić bialka od zółtek. Miekkie masło i 50g cukru pudru utrzeć na białą masę, dodawać stopniowo żółtka i po łyżkce roztopionej czekola­dy. Białka posolić i ubić z nich sztywną pianę, dodawać stopniowo 100g cukru pudru i ubijać, aż piana zrobi się błyszcząca. Bułkę tartą wymie­szac z mąką, startymi migdałami i kremem czekoladowym, dodac do piany, lekko wy­mieszać, wlać do formy i upiec. Piec w 180st. przez 45min.Ciasto po upieczeniu wyjąć po 15 minutach z formy. W międzyczasie sparzyć migdały,
obrać je ze skórki. Ciasto przybrać migdałami pokro­jonymi na małe podłużne kawałki. Po ostudzeniu polać polewą czeko­ladową zrobionej z roztopionej czekolady w kąpieli wodnej połaczonej z łyzka masła i 1/4 szkl. mleka. Do malowania wystajacych migdałów radze uzyc pedzelka i kazdy migdał smarowac osobno czekoladą.
Czesc ciasta nie zmiescila sie w foremce wiec upiekłysmy 8 muffinków a corka nadziała na nie kolce z migdałow i sama obsmarowala czekoladą robiac muffinkowe kasztany czy tez jeże.

Papka owocowo-zbożowa

Składniki

1/2 jabłka
1/2 gruszki
1/2 moreli
1 łyżka płatków kukurydzianych
1 łyżka soku owocowego np. jabłkowego lub gruszkowego



Przygotowanie

Zetrzyj owoce na tarce, a płatki zamocz na kilka minut w soku.
Potem dokładnie wymieszaj owoce z płatkami.

Smacznego

ogórki w zalewie

Składniki

3 kg ogórków,
4 średnie cebule,
2 stołowe łyżki soli
2 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
2 łyżki stołowe przyprawy CURRY
2 łyżki stołowe papryki słodkiej
1 łyżka stołowa pieprzu ziołowego
3 szklanki wody



Przygotowanie

ogórki obieramy, kroimy jak na mizerię, dodajemy cebulę pokrojoną półkrążki, sól, wszystko mieszamy, odstawiamy na 1/2 godziny, wylewamy powstały sok. Ogórki wkładamy do słoików na 4/5 wysokości. zalewamy zagotowaną, wrzącą, zalewą z pozostałych składników (woda, ocet, cukier, curry, pieprz, papryka). zakręcamy, następnego dnia możemy częstować gości i siebie. Polecam.

Lwowski pieróg pieczony

Składniki

składniki na ciasto:
1 kg mąki
10 dag drożdży
3 całe jaja
ok. 10 dag tłuszczu roztopionego (olej)
ok. 0,5 litra mleka
sól
składniki na farsz:
3 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 szklanka kaszy gryczanej
sól, pieprz



Przygotowanie

Ugotować 3 kg ziemniaków, odcedzić i na gorące wsypać kaszę gryczaną (surową), cebulę podsmażoną na złoto (razem z tłuszczem), sól i pieprz. Wszystko dobrze podusić, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Drożdże rozetrzeć w małej ilości cukru, mleka i mąki. Gdy zwiększą objętość o 100 proc., dodać resztę mąki, mleko rozmącone z jajami, posolić i zarobić ciasto. Wyrabiać ręką - wybijać tak, aby jak najwięcej powietrza weszło w ciasto i było pulchne. Pod koniec wyrabiania, gdy jest gładkie, lśniące i odstaje od ręki, wlewać po trochę stopiony tłuszcz, ciągle wyrabiając. Wyrównać powierzchnię ciasta, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy zwiększy swą objętość o 100 proc., wyłożyć na stolnicę część ciasta (w zależności od tego, jaki duży pieróg chcemy upiec), rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, rozłożyć na szeroką, wysmarowaną tłuszczem blachę i na środek nałożyć farsz. Zawinąć dwa boki i połączyć je. Odstawić na krótko do wyrośnięcia, następnie posmarować pieróg jajkiem i włożyć do gorącego (ok. 200 st. C) piekarnika. Piec ok. 40 min.
Smacznego!

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Sos czosnkowy do pizzy i nie tylko

Składniki

5-6 ząbków czosnku
5 Łyżek śmietany 12%
5 łyżek majonezu
1,5  łyżeczki majeranku
pół łyżeczki papryki ostrej mielonej lub pieprzu cayenne
1 łyżeczka ostrej musztardy
8-10 kropel sosu tabasco
sól



Przygotowanie

Czosnek wyciskamy bądź drobno siekamy, dodajemy śmietanę i majonez i wszystko razem mieszamy, następnie dodajemy majeranek i ostrą paprykę i ponownie mieszamy. Potem dorzucamy łyżeczkę musztardy oraz tabasco (wedle uznania) i znów wszystko dokładnie mieszamy, następnie przyprawiamy solą i odkładamy do lodówki w misce przykrytej folią (aby wszystkie składniki "przeżarły" się ze sobą) po wyjęciu z lodówki przemieszać i jest gotowe do spożycia. Smacznego.

Można dodać odrobinę koperku, wtedy będzie sos czosnkowo koperkowy

niedziela, 8 stycznia 2012

Babka Marty

Składniki

1 i 1\2 szkl.mąki
1\2 szkl.mąki ziemniaczanej
1 i 1\2 szkl.cukru
6 jajek ze wsi
6 łyzek oleju słonecznikowego
3 płaskie łyżeczki proszku
1 kostka masła
1 cytryna
1 kieliszek spirytusu



Przygotowanie

Białka ubijamy do tego dodajemy wszystkie składniki,ścieramy skorkę z cytryny i sok również dodajemy do ciasta.
Ta babka ma niepowtarzalny smak.
Jest bardzo żółta i zachwyca każdego kto pierwszy raz ją zajada.

Agrest w przecierze truskawkowym

Składniki

agrest
truskawki
cukier do smaku



Przygotowanie

Mlody niedojrzaly agrest umyc, wsypac do sloikow.
Truskawki z dodatkiem minimalnej ilosci wody zagotowac i gorace przetrzec przez sito. Przecier truskawkowy oslodzic do smaku i gdy cukier rozpusci sie,zalac ulozony w sloikach agrest. Zamknac sloiki. Pasteryzowac ok.25 min /sloiki o pojemnosci 0.5 litru/.



Pyszny deser z bita smietana.
Przepis pochodzi z jakiejs gazety z ubieglego wieku.

sobota, 7 stycznia 2012

Papryka konserwowa Anii

Składniki

   1,5 -2kg papryki oczyszczonej (może być różnokolorowa) pokroić w paski (lub w sposób, który nam odpowiada)
   3 cebule pokroić w grubsze piórka
   1 duża łyżka soli

    zalewa : 
  
    4 szklanki wody (1 l)
    1 szklanka octu 10%
    20 dkg cukru
    6 ziaren pieprzu
    6 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    4 goździki



Przygotowanie

 
  Pokrojoną paprykę i cebulę nasolić na 2 godz. po czym odsączyć.
  
   Zagotować zalewę i w tej zalewie gotować partiami paprykę i cebulę po 2 minuty, wyciągać łyżką cedzakową.
   Po zakończeniu blanszowania paprykęi cebulę układać ciasno w słoikach, zalać tą samą wrzącą zalewą, dać po 1 łyżce oliwy na wierzch (ja dodaję jeszcze po parę listków bazylii) i pasteryzowac ok. 8-10 minut. 
 
   P.S. Też długo szukałam tego jedynego przepisu na paprykę konserwową. Ta jest krucha i bardzo smaczna. Stosuję ją jako przekąskę, do sałatek i innych potraw.

mazurek chałwowy

Składniki

2 szklanki mąki
4/5 kostki margaryny
2 żółtka
2 łyżki śmietany kwaśnej
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli
MASA:
puszka mleka słodzonego
20 dag chałwy
polewa czekoladowa



Przygotowanie

Z podanych składników zagniatamy ciasto i pieczemy -ok.15-20 min.Puszkę z mlekiem gotujemy 2 godz. Po wystygnięciu otrzymany karmel miksujemy z chałwą i wykładamy na zimne ciasto.Polewamy polewą.Do masy mozna dodać bakalie-mazurek będzie jeszcze pyszniejszy

piątek, 6 stycznia 2012

Schab gotowany na obiad

Składniki

1 - 1,5 kg schabu
marynata staropolska
2 l wody
2 łyżki soli
2 łyżki vegety
2 łyżki oleju
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego (lub trochę mniej prawdziwego)
2 - ząbki czosnku drobno pokrojonego
ziele angielskie
liść laurowy




Przygotowanie

Schab włożyć na noc do marynaty. Na drugi dzień przełożyć do garnka z wodą i przyprawami, zagotować. Schab powinien gotować się na małym ogniu ok. 30-40 min. od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Odstawić do przestudzenia, a na drugi dzień znów gotować w ten sam sposób. Po przestudzeniu kroić w plastry. Można podawać z sosem, np. pieczeniowym ze śliwką, surówką oraz ziemniakami lub kluskami śląskimi.

steki

Składniki

polędwica wołowa
świeżo mielony pieprz
sol
oliwa z oliwek
czosnek



Przygotowanie

Zacytuję przepis znaleziony przez mojego męża gdzieś na jakimś forum dla "prawdziwych facetów". Jak tylko go odnajdę po raz drugi podam autora.
Choć smażony na patelni teflonowej (ale z grubym dnem) w zadymionej kuchni to było warto bo mięsko jest na prawdę pyszne.Drogie panie warto spróbować bo wdzięczność zachwyconego męża jest wielka :) A podana do steka sałatka z sałaty, pomidora, ogórka i awokado w sosie balsamico znika równie szybko, więc uzupełnia witaminki.

Dobra, teraz przepis dla prawdziwych facetów. Może nie do końca "nie zdrowo" ale na pewno najsmaczniej jak się da. Każdy mężczyzna powinien wiedzieć jak to przyrządzić, w kuchni, na kempingu czy w tropikalnej dziczy - chodzi mianowicie o wszech smacznego steka. Przepis ten tez jest bardzo polecany naszym drogim Paniom - jeśli chcecie sprawić PRAWDZIWA ( ) przyjemność swojemu facetowi poczęstujcie go tym, a z radością przyjmie nawet wiadomość, ze jesteście w ciąży z sąsiadem

Teraz parę uwag - po pierwsze jako, ze jedynym a przez to najważniejszym składnikiem steka jest mięso, nie można na nim oszczędzać - to nie gulasz, gdzie można wrzucić pozostałości po obiedzie i zakamuflować smak papryka - jak mięso będzie ch..., to stek będzie ch....
Dlatego po pierwsze - nie można na mięsie oszczędzać, a po drugie - za Boga nie kupować go w supermarkecie pakowanego na tackach - najlepiej pójść na targ rano lub do dobrego rzeźnika (dobrze się z takim zaprzyjaźnić, będzie nakładał lepsze kawałki). Smak i "łykowatość" mięsa bardzo zależny od tego z jakiej krowy był wykrojony - jeśli pracowała ona w polu i zabita dopiero jako stara - mięso nie będzie dobre. Tak wiec nie kupujcie najtańszego.

Dalej - jak zapewne każdy kto kiedykolwiek był w restauracji lub supermarkecie wie, wołowina dzieli się na wiele kategorii mies. Najdroższym i najdelikatniejszym jest filet wołowy/polędwica - bardzo drogi, ale jednocześnie wg. mnie (i wielu szefów kuchni) nie tak dobry - owszem, jest delikatny i wręcz rozpływa się w ustach, ale trochę brakuje mu smaku. Osobiście uważam, ze najlepsza częścią krowy na stek jest tzw. rib eye steak (rozbratel po polsku chyba) - jest on delikatny, ma wspaniały smak, a do tego jest odpowiednio otłuszczony (zamiast długich pasm tłuszczu po bokach jak Sirloin, on ma malutkie "kieszonki" delikatnego tłuszczu który na grillu lub patelni się rozpuszcza i zmiękcza mięso).

Po trzecie - im grubsze mięso tym wg mnie lepsze (bardziej soczyste) - tak wiec nie kupujcie dużych cienkich płatów, a lepiej mniejszy a grubszy (tak minimum 2.5-3cm)

Powiedzmy wiec, że poszliście do rzeźnika, wybraliście najlepszy kawałek mięsa i macie go już w domu w lodowce. Co teraz zrobić by smakowało jak w drogich restauracjach?

Po pierwsze - wyjąc go z lodówki - MUSI rozgrzać się do temperatury pokojowej przed rzuceniem go na ruszt, inaczej będziecie mieli go spalonego zewnątrz i zimnego w środku.

Po drugie - przygotować następujące składniki:

świeżo mielony pieprz
sol
oliwa z oliwek
czosnek

Dalej - bierzemy patelnie (najlepiej żeliwna z rowkami specjalnie przeznaczona do mies) ale można tez np stalowa. Teflon raczej odradzam (nie przypiecze się mięso tak ładnie). Kładziemy go na kuchenkę na najmocniejszy palnik/grzejnik i włączamy maksymalna temperaturę (tutaj pokazują swoje zalety kuchenki gazowe). Patelnia musi być rozgrzana jak najbardziej się da.

Następnie kładziemy stek na talerzu, bierzemy młynek do pieprzu i pieprzymy - BARDZO SOLIDNIE - stek ma być niemal cały przykryty pieprzem z dwóch stron. Następnie trochę soli i voila - stek niemal gotowy.

Gdy już patelnia będzie rozgrzana skraplamy delikatnie stek oliwa z oliwek (nie więcej niż łyżka stołowa) i jeździmy nim chwile po talerzu tak by się nią pokrył cały. Wrzucamy go na patelnie (w tym momencie powinniśmy usłyszeć piękny syk smażonego mięsa). NIGDY ALE TO NIGDY nie powinniśmy przyciskać mięsa by się lepiej wysmażyło - wyciska to z niego soki co pozbawia je kompletnie smaku.

Teraz dochodzimy do najtrudniejsze części - jak wysmażyć mięso na odpowiedni stopień. Jako, ze uważam iż jedzenie steka powyżej tzw. "medium rare" to strata pieniędzy wydanych na mięso, nie można trzymać go za długo - ale znowu, wszystko zależy od tego jak gruby jest stek i jak gorącą mamy kuchenkę. Na oko trzymałbym go 3 minuty na jednej stronie i 3 minuty na drugiej, ale jeśli chcecie mieć perfekcyjnego steka kupcie termometr do mięsa - środek powinien mieć temperaturę 48-52 stopnie Celsjusza.

Tak wiec - osiągamy chciana przez nas "surowość" i przerzucamy na talerz - teraz bardzo ważna rzecz (i dla niektórych może trudna, biorąc pod uwagę zapachy z talerza). Czekamy 3-4 minuty - mięso jest bardzo skurczone po kontakcie z gorącą patelnia i potrzebuje trochę czasu by "odetchnąć" i się rozluźnić (nie chcemy w końcu jeść podeszwy). My w tym czasie możemy pokroić i skruszyć ząbek czosnku i wrzucić go na ta sama patelnie. W tym momencie mięso powinno już się rozluźnić co objawi się "puszczeniem" soków które to przelewamy na patelnie z czosnkiem i smażymy okolu 30 sekund aż się zarumieni i soki w miarę wyparują. Mięso przekładamy na czysty talerz (jeśli podajemy je komuś, jeśli nie to możemy jeść o tak) i przekładamy na niego czosnek z patelni.

Voila, gotowe.

Wiem, ze opis może być trochę długi, ale gdy już nabierzemy w tym wprawy cały proces nie zajmie nam dłużej niż 10 minut.


 

Groszek z parówkami

Składniki

puszka zielonego groszku,
2 średnie cebule,
nieduży por,
czerwona papryka,
4 cienkie parówki,
2 lyżki przecieru pomidorowego,
2 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka tymianku,
sól, pieprz,
szczypta cukru,
szczypta mąki ziemniaczanej,
posiekany koperek.



Przygotowanie

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pokrojone w piórka cebule. Gdy będą złociste, przełożyć je do rondla, a na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w paski paprykę i pokrojonego w cienkie talarki pora. Smażyć przez 5 min. Przelożyć do rondla. Zdjąć oslonkę z parówek, pokroić je w plasterki i dodać do warzyw. Wsypać odcedzony groszek i wszystko polac przecierem pomidorowym wymieszanym z filiżanką wody i szczyptą mąki ziemniaczanej. Przyprawic posiekanym drobno czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem i tymiankiem. Gotowac 5 min na małym ogniu. Posypać koperkiem. Podawać z bułką. :-)

Pasta z twarogu i rzodkiewek

Składniki

200g twarogu półtłustego
2 pęczki rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku
sok z cytryny
sól,pieprz



Przygotowanie

Rzodkiewki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i po chwili odcisnąć je usuwając nadmiar płynu.Ser rozgniesc widelcem.Wymieszać z rzodkiewkami i drobno posiekanym szczypiorkiem.Doprawić sola,pieprzem i sokiem z cytryny.

Domowa pizza Rudej

Składniki

CIASTO:

1 łyżeczka drożdży ( ok.25 g )
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
30-40 dkg mąki pszennej
1 jajko
3 łyżeczki oleju
1/2 łyżeczki soli
przyprawa do pizzy

LECZO:

2 pomidory
1 cukinia
2 papryki
2-3 średnie cebule
pieczarki

Wędlina (jaką się lubi )
Ser żółty
Ketchup



Przygotowanie

CIASTO

Drożdże rozpuścić z cukrem w mleku - pozostawić do wyrośnięcia.

Wymieszać wszystkie składniki i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.


LECHO:

Wszystkie warzywa dusimy na małym ogniu i doprawiamy do smaku wg uznania;)



PIZZA:

Smarujemy blachę masłem, obsypujemy tarta bułką.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do blachy ( proponuję dłonie posmarować olejem, wówczas można obsmarować tak ciasto i o wiele łatwiej można je ułożyć w blaszce),
nakładamy lecho, wędlin, starty żółty ser, polewamy ketchupem.
Pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180oC.

SMACZNEGO :))

Zupa pomidorowa z tunczykiem wg diety da Vinciego

Składniki

1 porcja

1 szkl. pomidorow z puszki
1 szkl. bialej fasolki z puszki lub sloika
125 ml wody
60 g tunczyka
2 lyzki oliwy z oliwek
pol lyzeczki bazyli
sol morska ok. pol lyzeczki
1 zabek czosnku, zmiazdzony
1 lyzka parmezanu
natka pietruszki



Przygotowanie

Do garnka wkladamy pomidory, fasolke, tunczyka, czosnek, wlewamy wode i oliwe doprawiamy sola i bazylia, Doprowadzamy do wrzenia. Przekladamy do miseczki posypujemy parmezanem i natka pietruszki


Przepis pochodzi z ksiazki  "Die Da Vinci Diät" Stephena Lanzalotte

czwartek, 5 stycznia 2012

roladaki z łososia

Składniki

20dkg dużych plastrów norweskiego łososia20dkg tłustego sera białegopęczek szczypiorku
2 ząbki czosnkukilka gałązek kopru1 mała cebula biała i czerwonasól, pieprzjeśli ktoś chce to papryke czerwoną(my nie dajemy)
       Sos:
100ml oliwysok z 1 cytryny2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanego koprucukier i sól do smaku




Przygotowanie

W miseczce rozgniatamy biały ser dodając posiekany szczypiorek i koper, pokrojone w drobną kostkę cebule, zmiażdżony czosnek i na końcu pozostałe przyprawy.Na dużym kawałku foli układamy warstwę z plastrów łososia, na niej kładziemy warstwę z białego sera, ciasno zawijamy w rulonik, szczelnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 min. .Przed wyłożeniem na pół misek kroimy rolade ukośnie w mniejsze kawałki po czym polewamy sosem. Zycze smacznego!

środa, 4 stycznia 2012

Sernik jagodowy na zimno

Składniki





Kruchy spód:
150g mąki
75g masła (margaryny)
30g cukru
1 żółtko
1 łyżka mleka
szczypta soli

Masa:
1 kg serka homogenizowanego waniliowego (ja użyłam z wiaderka)
150-200 g jagód
2 galaretki (cytrynowe lub wiśniowe)

Wierzch:
galaretka wiśniowa
ok. 200g jagód






Przygotowanie

Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto.
Owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 20-30minut.
Następnie rozwałkować i wyłożyć tortownicę (24-26cm)-ja robiłam
w troszkę więszej kwdratowej tortownicy.
Nakłuć widelem.
Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut (na złoty kolor)
Jagody umyć, oczyścić z liści.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody.
Serek zmiksować z jagodami.
Dodać tężejące galaretki.
Wylać na wystudzony spód.
Na wierzchu ułożyć jagody.
Zalać tężejącą galaretką.



Ps. Na spód można oczywiście położyć herbatniki.

Sos Paprykowy do słoiczków na zimę. słodko - kwaśny

Składniki

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; 12.0pt; "Times New Roman"; mso-fareast-"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> 3 kg papryki czerwonej
30 dag papryki chili
0,5 kg cukru
0,5 l. oleju
3 główki czosnku
5 liści laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
słoiczek koncentratu pomidorowego



Przygotowanie

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; 12.0pt; "Times New Roman"; mso-fareast-"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> Przepuścić przez maszynkę do mięsa paprykę z papryką chili. Paprykę z papryką chili wstawić do gotowania na 20 minut, dodać cukier, olej i ocet i gotować jeszcze 5 min . Następnie dodać resztę składników tj. koncentrat, ziele ang., liście laurowe i czosnek przetarty również przez maszynkę do mięsa. Pogotować jeszcze przez ok 20 min i gorące nakładać do słoiczków. Nie pasteryzować. Sos najlepiej smakuje z pizzą albo z jakimś mięskiem. Z tej porcji wyszło mi 23 słoiczki po musztardzie. SMACZNEGO

wtorek, 3 stycznia 2012

Ciasto ze słonecznikiem

Składniki

Przepis na tortownice 29 cm lub blaszke 23x34 cm.


Biszkopt kakaowy:


6 jajek,


6 kopiastych łużek mąki,


1 łyżka mąki ziemniaczanej,


3/4 szklanki cukru,


1,5 lyżeczki proszku do pieczenia,


1,5 łyżki kakao,


Masa kaimakowa:


300 g słonecznika łuskanego,


1 kopiasta łyżka masła,


1 łyzka cukru,


1 łyzkaeczka cukru waniliowego,


1 puszka masy krówkowej,


3/4 kostki margaryny,


1 śnieżka,


2 łyzeczki żelatyny.


Masa śmietankowa:


500 ml śmietany kremówki 30%,


2 łyzeczki cukru waniliowego,


2 łyżeczki żelatyny,





Przygotowanie

Biszkopt kakaowy:

Bialka ubić na sztywna pianę z cukrem,szczyptą soli i cukrem waniliowym,dodac żółtka.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie wymieszac.Ciasto biszkoptowe przełożyć do do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec okolo 25 minut az ciasto bedzie "suche" w 180`C.

Masa kaimakowa:

Na patelni rozpuścić masło,wsypać słonecznik,cukier, i cukier waniliowy,prazyć cały czas mieszając aż do zezłocenia się ziarenek.Odstawic do wystudzenia po czym odłozyc 3 łyżki do posypania ciasta.Żelatynę rozmoczyc i rozpuścić.Puszkę masy krówkowej utrzeć z margaryną,wsypać uprazony słonecznik dodac śniezke ubitą i żelatynę rozpuszczoana.

Masa śmietankowa:

Żelatyne namoczyć i rozpuścić.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym oraz dodac ostudzoną żelatynę.

Przekroić biszkopt na połowe ,nasączyć odrobiną alkoholu,po czym położyć mase kaimakową,przykryć druga połową biszkoptu.Na wierzch ułozyc śmietanę i posypać resztą słonecznika.

POLECAM!!!

szybki deser

Składniki

Świeże lub kandyzowane owoce,
1 gorzka czekolada lub ciemna polewa czekoladowa,
1 kubek śmietanki kremówki 30% lub 36%,
1 łyżka kakao,
cukier do smaku.



Przygotowanie

Czekoladę lub polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (czekoladę połamać lub zetrzeć na tarce z grubymi otworami, włożyć do rondelka, wstawić do naczynia z gorącą wodą i mieszać, aż całkowicie się rozpuści).

Część owoców zanurzać w czekoladzie i pozostawić do zastygnięcia. Ułożyć na ozdobnym talerzu, zalać resztą czekolady lub polewą czekoladową (można lekko skropić aromatycznym alkoholem, np. rumem lub arakiem). Na owocach można ułożyć małe bezy lub ciasteczka biszkoptowe. Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania do smaku cukier, wyłożyć na owoce, posypać kakao.

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Wieprzowina pod kapustą

Składniki

 1.1kg kiszonej kapusty,
 2.mieso wieprzowe - mogą byc rożne kawałki mogą być z      niewielkimi kostkami, ale lepiej bez -(łopatka, karkówka, biodrówka itp.),
 3.listek laurowy, pieprz, trochę wegetty, tymianek, suszony grzybek itp - co kto lubi w takiej potrawie.



Przygotowanie

1.Mięso poukładać na dnie garnka z rozgrzaną oliwą. 
2.Zaraz poukładać na mięsie kiszoną kapustę - jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej- przepłukać (ja tego nie robię).
3.Podlać wodą - nie za dużo!
4.Dodać przyprawy i suszonego grzybka - nie mieszać na początku - niech mięso się znajduje jak najdłuzej pod kapustą. 
4.Dusić dobrze ponad godzinę - gdy pachnie w całym domu można lekko przemieszać, posmakować, dodać co potrzeba.
 5.Podawać badź z ugotowanymi kartofelkami bądź bułeczką czy innym dodatkiem albo bez.  

aromatyczna herbata

Składniki


2 łyżeczki czarnej herbaty ( może być granulowana)


2 łyżeczki zielonej herbaty


3 łyżeczki czerwonej herbaty (o smaku cytrnynowym)


3 goździki


cynamon - według upodobań ( u mnie 1/4 łyżeczki)


gorąca woda

Ja uzywam takich herbat:




Przygotowanie

potrzebne nam będą:
- imbryczek
- łyżeczka

Wsypujemy do imbryczka 2 łyżeczki czarnej herbaty, 2 łyżeczki zielonej, 3 łyżeczki czerwonej. Dodajemy 3 goździki i cynamonu według upodobania ( 1/4 łyżeczki cynamonu to sporo, jeżeli ktoś nie lubi może dać mniej lub wogóle)

Zalewamy przegotowaną, gorącą ale nie wrzącą wodą ( najlepiej zagotować wodę i odczekać 5 min).


Przykrywamy imbryczek i czekamy ok 3-5 min. Herbatka - esencja jest już gotowa.

Nalewamy ok 1/3 filiżanki/kubka/szklanki esencji , resztę uzupełniamy ciepłą wodą.

                                 SMACZNEGO ! ! !


niedziela, 1 stycznia 2012

Papatacze

Składniki

Ciasto drożdżowe:

część 1:
1/2 kg mąki
3 łyżki śmietany
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego

część 2:
1/4 szkl. letniego mleka
3 żółtka ( białka odłożyć )
1 jajo
3 łyżki cukru
1/2 szkl. oliwy

część 3:
1/4 szkl. letniego mleka
5 dag drożdży ( najlepiej świeże z piekarni )
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki

Do środka drożdżówek:
3 pozostawione białka
3/4 szkl cukru
rodzynki ( wg uznania )
orzechy lub migdały ( wg uznania )

1 jajo do posmarowania drożdżówek



Przygotowanie

Ciasto drożdżowe od zawsze gościło w moim domu. Zniechęcona długim wyrabianiem ciasta, by efekt był jak najlepszy, sama długo nie sięgałam po ten rodzaj wypieku. Dopiero ten przepis przekonał mnie, że strach ma wielkie oczy. Ciasto drożdżowe w zimowe popołudnia lubię w formie drożdżówek. Ten sposób wykonania nauczyłam się od teściowej.

Kolejno przygotować trzy części ciasta. Połączyć 1 + 2 + 3
Ciasto wyrobić tak żeby nie było żadnych grudek.
Przykryć ściereczką i odczekać ok. 0,5 godziny aż wyrośnie.
W między czasie ubić pianę z 3 pozostawionych białek dodać cukier.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.
Część ciasta rowałkować ( podsypać mąką ) w prostokąt na grubość ok. 0,5 cm.
Prostokąt posmarować przygotowaną wcześniej pianą z białek, posypać bakaliami i zwinąć w roladę. Następnie odcinać kawałki rolady na małe "ślimaczki" i kłaść na wytłuszczonej ( najlepiej masłem ) blasze. Każdą drożdżówkę posmarować jajkiem. Tak samo zrobić z pozostałymi kawałkami ciasta.

Piec w piekarniku ustawionym na 180 st. góra/ dół
Wyciągać jak będą zarumienione. ( ok. 15 - 20  min )

parówki z pieczarkami a lá Strogonoff

Składniki

- 50 dag parówek;

- 15-20 dag pieczarek;

- 1 średnia cebula;

- 1 puszeczka koncentratu pomidorowego;

- 1 szkl. bulionu lub wody;

- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany;

- łyżka oleju do smażenia;

- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, chilli.


[Porcja na spory obiad dla dwóch osób lub gorące danie na spotkanie czteroosobowe]



Przygotowanie

Parówki obrać z osłonek, przekroić w poprzek na cztery części, a następnie pokroić na wąskie paseczki.

Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie talarki.

Cebulę obrać, dość drobno posiekać.

Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, wrzucić parówki i podsmażyć na rumiano.
Dodać pokrojone w plastry pieczarki i smażyć razem aż do zmięknięcia grzybów.
Wrzucić posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem i dalej smażyć dopóki cebula nie będzie szklista.
Doprawić papryką i jeszcze chwilę posmażyć.

Zawartość patelni zalać bulionem (lub wodą), dodać koncentrat pomidorowy i razem zagotować. Zaprawić śmietaną.
Doprawić solą, pieprzem, papryką i chilli do smaku.

Podawać z makaronem, kluskami lub w miseczkach z białym pieczywem.

SMACZNEGO!!!

Żołądki z pieczarkami

Składniki

- 50 dkg żoładków drobiowych
- 50 dkg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 porcja włoszczyzny bez kapusty
- 2 łyzki tłuszczu  do smażenia
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyzka mąki
- sól, pieprz
- starty zółty ser
- zielona pietruszka



Przygotowanie

Żołądki umyć, usunąc z nich błony, włożyć na wrzącą osolona wodę i ugotować pod przykryciem.Pod koniec gotowania dodać obrana włoszczyzne - w całości. / na wywarze tym mozna ugotować zupe np. krupnik /
Miękkie zołądki wyjąc i pokroić w plasterki.
Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu, dodać pokrojone w plastry pieczarki, dusić do miękkości, często mieszając. Dodać żołądki, wymieszać i zaprawić śmietaną z mąką. Ma być gęste.
Przed podaniem, ja podaje w kokilkach - każdą porcje posypać żółtym serem i zielona pietruszką.


Jest to bardzo ale to bardzo smaczne i eleganckie danie.
Goście sie nie zawiodą.

Sałatka z tuńczyka wg Różyczki

Składniki


• puszka tuńczyka sałatkowego
• puszka groszku
• puszka kukurydzy
• ½ pora
• 5 ogórków konserwowych lub kwaszonych
• pieprz ziołowy lub prawdziwy
• kilka łyżek majonezu wg uznania
• 1 mała torebeczka ryżu 125g



Przygotowanie


Ryż ugotować,wystudzić, dodać pokrojonego pora,ogórka,groszek, kukurydzę,odsączonego tuńczyka na siteczku,pieprz i majonez, wszystko wymieszać schłodzić w lodówce.
Sałatka jest błyskawiczna i bardzo smaczna polecam.
Smacznego